Kraambloeding (nifaas)

Laatst kreeg ik een berichtje met de vraag of je kraambloeding krijgt bij een keizersnede. Het antwoordt is ja, ook bij een keizersnede krijg je kraambloeding.

Kraambloeding is bloed dat uit de baarmoeder komt door de losgelaten placenta. Ook het baarmoederslijmvlies waar het embryo zich aan heeft gehecht om tot een baby te ontwikkelen, komt met deze bloeding mee.

In het begin zijn de eerste dagen van je kraambloeding het heftigst. Je verliest veel helderrood bloed, met de tijd neemt het bloeden geleidelijk af. Het bloed wordt donkerder van kleur en tegen het einde wordt het roze (wondvocht) en geel.

De tijd van de kraambloeding kan bij iedere vrouw verschillen. Bij sommige duurt het korter, bij andere weer langer.

Islamitisch gezien mogen we een maximum van 40 dagen aanhouden. "Een vrouw die pas bevallen was, onthield zich (van vasten en het bidden), in de tijd van de profeet, veertig dagen." (Saheeh soenan Ibn Maadjah)

Hier zit enorm veel wijsheid in verscholen. Allaah erkend de toestand van de kraamvrouw en schenkt haar vrijstelling van het gebed en vasten gedurende haar kraamperiode. Weet geliefde zuster dat dit met een reden is en jij jezelf op de eerste plaats mag zetten.

Neem je rust, kom op kracht en laat je heerlijk verzorgen. Zodat je na je 40 dagen postpartum 24/7 paraat kan staan voor je gezin.

Verzorging voor je baarmoeder:
- Eet verwarmende en voedzame gerechten.
- Draag warme (wollen) sokken.
- Bind je bekken en buik in (bengkung belly binding)
- Stoom je baarmoeder

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.